Ymer Gusten & Co

Direktlänk till inlägg 14 mars 2008

Första övningarna i näsarbete

Av Larsson - 14 mars 2008 17:37


Tiken Echo följde idag med ut i skogen för att för första gången prova på mera organiserade näsövningar. Att använda näsan är ju inget vi behöver lära hunden men att använda näsan i de "lekar" vi människor hittar på är ju en annan 5:a!


Det började med att jag, Echo och matte gick ut på en äng där Echo fick springa lös, "känna in" miljön och leta lite godbitar. Sen plockade matte fram favoritleksaken - en väl intuggad och upptuggad tross. Efter lite uppvärmande lek så gjordes då första övningen i uppletande.


Jag höll Echo medan matte tog trossen och gick iväg ca 30 m och släppte den i högt gräs. Matte kom åter och hunden släpptes. I full galopp och med rätt fokus, satte Echo av mot trossen. Fick vittring, ringade och grep trossen direkt och vände åter mot oss - i full galopp!!! Kanonbra!


Vi gjorde ytterligare två sådana övningar och det gick bara bättre och bättre.


Provade även på att spåra. Matte fick instruktioner och gick ett ca 50 m långt spår i medvind och lade trossen som slut. Spåret fick ligga ca 40 min.

Därefter ikläddes Echo sin nya spårsele och hund och matte gick 90 grader rakt mot spåret. Echo noterade direkt spåret, kände av några meter åt "fel" håll, vände självmant och snusade sig lugnt och metodiskt iväg i spårets riktning. Hittade sin tross och nu må ni tro att det blev Klang & jubelföreställning! Duktig, duktig hund. Å matte!!


Echo visade sig vara en riktig naturbegåvning och det är alltid lika kul att se hur stolt en matte - och en hund:) - kan bli när de provat och lyckats i en ny "lek"!

Nu ska Echo och matte träna själva på detta några veckor framöver och sen kommer de åter för att få nya "lekar" att träna på.


Grabbarna Grus tyckte att detta upplägg på träning inte var ett dugg kul.

- Hörru matte, vaffö leka med den jycken? Du, vi kan det däringa mycke bättre! Matte, hör du oss?!? Voff, voff, morr...grrrrr....


Så för att blidga Gossarna något så gick vi alla på promenad när Echo tränat färdigt. Gurra tyckte att det var ok men Ymer var fortfarande lite putt över att han inte fått jobba.

- Dumma matte, du ska inga andra hundar öva jämte mig, skällde Ymer.


Efter att vi vinkat hejdå till Echo och hennes matte så fick jag lov att ta mig an Ymer och göra honom lite mera välvilligt inställd mot mig:))

Vi körde lite uppletande, framförgående samt diverse balansövningar. Ojojoj, nu var han på hugget och ville verkligen få mig att förstå vilken klok och läraktig hund han är!

(I vissa fall är konkurrens en bra träningsmetod *hihi* )


Gusten fick öva läggande under gång, fotgående samt balansövningar på stock, sten och stubbe. Även han verkade nöjd med att få ha matte för sig själv en stund.


Nu blir det till att sanera huset lite medan Grabbarna sover middag och sen blir det nog fredagsmys till Morden i Midsomer. Lite tedrickning, gamla tanter, glättig musk och sen....Ond Bråd Död!!!

Nu har man ju sett avsnitten både en och tre gånger men jag tycker det är lika spännande varje gång.

Kanske har något att göra med min "pyspunka"...

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Larsson - 17 juni 2012 00:54

               Detta, mina vänner & bekanta och nära & kära, blir det sista inlägget i Ymer & Co.   I snart fem års tid har jag skrivit i denna blogg men nu känner jag att det är dax att avsluta. Jag vill från mitt hjärta tacka alla er s...

Av Larsson - 9 juni 2012 22:00

  Hem till mig leder ingen motorväg. Nix, här pratar vi krokig grusväg. Och kör man grusväg så går det ju inte så fort och det är bra för då hinner man se vad som finns vid sidan av vägen. Som rådjur, harar och älgar t ex.   Men ibland får man ...

Av Larsson - 8 juni 2012 11:00

    - Tja! Kan du leken Tafatt? Det går ut på att du springer och vi ska jaga ifatt dej. Fast vi kör en i taget så att du ska ha en chans, he he he     - Du menar så här?       Sen blev det ett kutande och ett springande så de...

Av Larsson - 8 juni 2012 00:00

  "Mitt sommarloooov, vad jätteskönt mitt soooommarlov ska bli..."     Nu sjunger väl inte Grabbarna precis.  Och inte har de lov heller men glädjen de känner över att sommaren är här (det står det iaf i almanackan) det kan man inte ta mi...

Av Larsson - 7 juni 2012 14:00

  Först såg det ut...   så här.   I nästa minut (nåja, kanske inte bokstavligen då ;) såg det ut...     SÅ HÄR ! !     Ohh, vad det blev fint!   Toppar man dessutom med en vätte...   ja, då blir det ju helt makalöst...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2008 >>>

Gästbok

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Arkiv

Besöksstatistik

RSS

Sök i bloggen

Värdering


Skapa flashcards