Ymer Gusten & Co

Alla inlägg under april 2008

Av Larsson - 25 april 2008 20:36


Följande hittade jag på SLU.se


2008-04-23

 HUND HADE SMITTSAM TUMÖRSJUKDOM


En rumänsk gatuhund som tagits till Sverige av en ideell organisation har visat sig bära på den smittsamma tumörsjukdomen TVT.


TVT (eng: transmissible venereal tumour, överförbar venerisk tumör) är en sjukdom som tidigare inte funnits i landet.


Hunden togs av sin ägare till Universitetsdjursjukhuset vid SLU i Uppsala, där den efter diagnos avlivades och obducerades. Sjukdomen TVT har inte tidigare funnits i Sverige och SLU har därför nu underrättat Jordbruksverket och andra tillsynsmyndigheter.


Hundägaren, bosatt i Stöde, köpte hunden från en ideell organisation som tar hit herrelösa hundar från Rumänien och förmedlar dem till svenska ägare mot betalning. Hundägaren hade av säljaren fått uppgift om att hunden veterinärundersökts i Rumänien och fått med sig antibiotika mot polyper.


När hundägaren vände sig till sin lokala veterinär uppdagades det att medicinen i själva verket var cytostatika, och hon fick rådet att omgående kontakta onkolog på Universitetsdjursjukhuset i Uppsala.


I Uppsala undersöktes hunden av docent Henrik von Euler som lät avliva hunden, både av smittskyddsskäl och för att bespara hunden fortsatt lidande.


- TVT är en sjukdom som vi absolut inte vill ha till Sverige, säger Henrik von Euler. Om den sprids kommer den att innebära stora förändringar av rutinerna för hur hundar ska hanteras inte minst vid avel.


TVT smittar huvudsakligen via könsorganen, till exempel vid parning men också när hundar nosar varandra i baken. Sjukdomen kan botas på ett tidigt stadium med cytostatika, men eftersom den är svår att tidigt diagnostisera på ett stadium har sjukdomen ofta kommit så långt att det blir för sent.


TVT smittar inte människor eller till andra djur. Den aktuella hunden har inte heller hanterats så på Universitetsdjursjukhuset att den kommit i kontakt med andra hundar.


Insänt av: Mikael Jansson

ANNONS
Av Larsson - 25 april 2008 18:27


Klockan åtta på morgonen i torsdags lämnade jag Ymer för operation. Tid för hämtning sattes till tre på em. Ymer har aldrig haft något emot att besöka veterinären. Han beter sig mer som att det är hans klinik :) så att lämna honom där var inga problem.


För att få dagen att gå (framförallt för att förhindra en massa grubblerier runt Ymer...!) så åkte jag och Kusinen med resten av hundarna till brukshundklubben för att träna lydnad och agility. Ja, jag kan väl inte påstå att jag direkt tränar agility...Mera då att Gusten och jag aktiverar oss *hihi*


Men vad vi än väljer att kalla det, så tycker Gusten att det är rätt lattjo. Inget finlir - bara att rejsa järnet!!


 * * *


Klockan tre var jag tillbaka hos vet. Operationen hade gått bra MEN man upptäckte när man skulle sätta katetern att det dessutom fanns grus i urinröret. Det här försökte man spola ut men si, detta gack icke!

Lösningen blev istället att man fick göra en "förbikoppling" - dra ett nytt rör, helt enkelt eller vad som på finare språk kallas, en uretrafistel.


Här är Ymers nya ureatrafistel som han ska kissa ur.


Lite läbbigt ser det ut (å ont som rackarns gör det!!, säger Ymer)

men om två veckor ska det förhoppningsvis vara läkt.

Under den tiden måste han ha tratt. Det går väl an de här första dagarna när han mestadels vilar och sover men sen....?!

För att det ska fungera lite smidigare har jag nu beställt en krage - ser ut som en tjock falukorvsring ungefär - så att Ymer lättare kan ta sig runt i huset utan att ständigt fastna med tratten i diverse saker.


Förutom det nya hålet så har han ytterligare ett operationssår.


Ymer som tycker att han klär så bra i grönt, var lite besviken att vet sytt med vanlig svart tråd....

- De ska ja´prata med Klämma-känna-sticka-skära-gubben om, sa Ymer, ska bara bli lite frisk först....Ja, som ni ser så är det en rätt avslagen Ymer i dessa dagar...inte mycket till Ysterkvist...snarare Dysterkvist..ANNONS
Av Larsson - 25 april 2008 15:15


Så skulle det då tränas hund. I flera dagar. Men ibland blir det inte riktigt som man planerat....


"Kusinen" anlände i tisdags helt enligt plan. Det blev en mjukstart med hundpromenad, mat & vin och till detta blev det en massa hundprat.

So far so good!


På onsdagen blev det spårträning på fm.

Gusten fick ett apportspår - sex apporter på kort sträcka - för att särskild öva markeringarna. Han löste detta riktigt bra trots att vi fick en kraftig störning i form av häst och ryttare med två lösspringande hundar! Duktig liten Gurra Gumminäsa :)


 Kusinen och Musse spårade också.

- Hm...här går ett spår...mycket troligt lagt av kvinna fyllda 40....


... japp! t o m över 40 och hon bär någonting...hm..sniff...kan vara mat?..


...haha - jag visste det - det var mat!!Kl 13 hade Ymer en tid hos vet eftersom han till och från under senaste tiden haft blod i urinen och jag har märkt att han inte varit riktigt i form. Flera undersökningar har gjorts av bl a prostata, urinprov har analyserats men inget av det har visat på något speciellt. Men eftersom problemen kvarstod vill jag ha ytterligare undersökning så därav onsdagens veterinärtid.


Vi lämnade Kusinen åt sitt öde i skogen och begav till klämma-känna-sticka-gubben!

Analys av medtaget urinprov visade denna gång att Ymer hade urinsten ! och dessutom en form som inte gick att bota med endast antibiotika.

Röntgenbilder togs och där såg man en liten, liten sten (kalciumoxalat).

På grund av sin litenhet riskerade den att gå ned i urinröret och täppa till (obra!) så hux flux stod man inför det faktum att hunden måste opereras och det redan dagen efter!!


Jaha - det var bara att åka hem och hålla rundabordskonferens. Hur göra? Vad innebär detta? Ska vi avbryta hundtränandet? Vi hade ju ändå tre andra friska hundar...
OCH vad betyder detta med urinsten för Ymer? Ska det ätas speciell mat?


Många var de frågetecken som behövde rätas ut!
Av Larsson - 21 april 2008 21:50


Så hette tidningen som låg i min brevlåda idag. Har aldrig tidigare läst denna avisa och dagens nummer verkade ingå in nån reklamkampanj.


Men sicken rolig tidning!


Redan på första sidan kunde man läsa att:

"..fjärilar smakar och luktar med fötterna"


Då lärde man sig nåt nytt även idag. Känns bra när man kan stänga en annars vidöppen kunskapslucka.

Bläddrade man vidare kunde man läsa i en annons:

"...stor efterfrågan på massaved och klentimmer!"


Hm...klentimmer??!...fruntimmer vet jag vad det är men klentimmer? Jaha, bara att öppna den där kunskapsluckan igen...


Tidningen var fylld med diverse annonser. Bl aCistern i miljölåda med regnkrage.

Finns i storlekarna 1700 - 10000 liter.

Finns även utan gavelskåp.


Tänk va´många bra-och-ha-saker det finns!!

Å utan gavelskåp till råga på allt...Vem påstår att rotröta inte är något problem?

Rotrötan har ökat med 23% de senaste åren. Hur ser det ur om 20 år?

Vad lämnar du efter dig?


Oh shit! Rotröta...å ja som trodde jag hade en enkel pyspunka....
I slutet kunde man under rubriken Skratta och må bra läsa följande:Oscar ber sin dagisfröken om hjälp att ta på sig stövlarna.

De är jättebesvärliga att ta på och fröken måste verkligen anstränga sig för att utföra uppdraget. När stövlarna äntligen sitter på säger Oscar:

- De sitter på fel fot!


Fröken tror knappt sina ögon när hon konstaterar att det är som Oscar säger, stövlarna sitter fel. Hon drar som en dåre för att få av stövlarna och börjar sen om med det ansträngande arbetet att få på dom igen.

Då säger Oscar:

- Det är inte mina stövlar!


Fröken andas djupt och måste bita ihop för att inte bära hand på lille Oscar som tittar på henne med stora runda ögon.

- Ok, suckar hon, vi tar av dem då!

- Varför sa du inte tidigare att det inte var dina stövlar? frågar hon när hon svettig och anfådd väl har fått av stövlarna igen.

Oscar svarar då:

- Det är inte mina stövlar, det är brorsans, men mamma vill att jag skall ha dem!


Fröken börjar nästan gråta! Men hon inser att Oscar inte kan gå ut utan stövlar så det är bara att göra om stövelpåtagningsproceduren - för tredje gången! När väl stövlarna sitter på, klär hon på honom jacka och halsduk och frågar:

- Var är dina vantar?

- Jag la dom i stövlarna...


 * * *


Som sagt, en annorlunda och riktigt rolig veckotidning! Antar man dessutom erbjudandet att bli prenumerant får man en "Väggalmanacka som räcker hela året"

Wow - hela året!! Undras vad man får annars...en som bara räcker ett kvartal eller kanske bara en månad....?!?


* * *


Nu har jag inte tid att förnöta min ungdom här - måste ta en kvällsrunda med Grabbarna. Får bli en tidigt kväll för i morgon kommer "Kusinen". Det kommer att bli kvalificerad hundträning i dagarna tre!!

Av Larsson - 21 april 2008 09:45


Swisch....å så var den helgen förbi!


I lördags var det klickerträning. Alla deltagarna (både förare och hundar) var jätteduktiga!

Grabbarna var också duktiga när vi senare på em, tillsammans kunde åka iväg till skogen. Körde lite "tandemträning" - fot, ligg, stå och inkallning. Gick förvånansvärt bra!


Framåt kvällningen i lördags kom jag in i trettiofjärde andningen och ägnade flera timmar åt städning. Jojo, mot kvällen får den late brått :)


I går kunde man ju inte klaga på vädret iaf! Tänk att allt känns så mycket lättare bara solen skiner...


Snälla Tanten och Syster kom på besök och Ymer hamnade snudd på i extas!

- Jippie, klappa mig - klappa bara mig - klappa mera - klia magen oxå!!!


När vi sedan skulle ta kaffe med dopp på altanen då satte sig Ymer tätt intill henne och såg trånande ut...

- Du, Snälla Tanten, jag tycker väldigt mycket om bulle....väldigt mycket bulle tycker jag om. Faktiskt...


När de tackat för sig och åkt så blev jag inbjuden till Grannen. Kul att få sitta på en annan altan och dricka annat kaffe :)


Nu blev det inte bara en massa kaffesörplande denna söndag utan Granne och jag avverkade även Sjörundan tillsammans med jyckarna.

Vi håller normalt ett ganska raskt tempo och kastar gärna både ett och två getögon på klockan för att se om vi kan matcha tiden från föregående promenad.....Men igår var det ju söndag och helga vilodagen och allt det där, så det blev en rätt stillsam och lugn promenad.


På kvällen kom Herr och Fru Hundpensionat + M över på middag. Jag testade ett nytt kycklingrecept och de fick agera försökskaniner. Till min stora glädje - och troligtvis även deras:) - föll testet väl ut!

Lättlagade, enkla matrecept kan man ALDRIG få för många av så detta  arkiverades direkt in under Favoriter.

Av Larsson - 18 april 2008 20:36


Idag har det inte blivit mycket vettigt gjort...mest bara lullat runt.


Hämtade Gossarna på väg från jobbet i morse. När vi kom hem så var Byggare Bob och hans hjälpreda redan på plats och i full gång med att montera spaljen/insynsskyddet. Blev till att fixa lite morgonfika.

Vad gör man inte för att hålla hantverkaren på gått humör :))Sen kom även Gubbarna Gräv för att med hjälp av jättemaskinen Hubert ställa pallarna med mursten lite närmare själva platsen för murandet.

Gäller att spara på varenda centimeter som man måste kånka dessa 20 kilos stenar!Gossarna, som var grymt trötta efter två dagar på Pang, spankulerade lite förstrött runt på altanen och inspekterade medan det byggdes.

Själv åstadkom jag endast en vettig grej och det var att packa upp och ställa fram utemöblerna. De var som gjorda för denna altan!


Nästa vecka är en ledig vecka å då ska jag riktigt sitta in mig på detta mästerliga byggnadsverk...hela veckan!


Nu blir det en kvällsfika och lite planeringen inför morgondagens klickträning.

Av Larsson - 17 april 2008 00:00


Kidnappade misskött hund 

Jag säger bara: Bra gjort!!!


Nytt medel mot fästingar

Kanske är värt att prova...


Nosar upp fästingar

Skulle inte något medel i ovanstående artikel fungera så kanske detta kan vara en lösning!

Av Larsson - 16 april 2008 21:10


Nu när jag loggade in fick jag ordet MJAU som säkerhetskod.

Undrar om jag någongång får skriva HUND i säkerhetsrutan....

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7
8 9 10
11
12 13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25 26 27
28 29 30
<<< April 2008 >>>

Gästbok

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Arkiv

Besöksstatistik

RSS

Sök i bloggen

Följ bloggen

Följ Ymer Gusten & Co med Blogkeen
Följ Ymer Gusten & Co med Bloglovin'

Värdering


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se