Ymer Gusten & Co

Alla inlägg under oktober 2008

Av Larsson - 17 oktober 2008 15:09


Eftersom älgjakten är i full gång, kändes det inte så lockande att bege sig ut i skogen på promenad. Istället valde jag & Grannen att åka till den närbelägna Hjorthagen.


 En otroligt vacker inhängnad park som ligger granne med Gripsholms Slott och där hjortarna strosar "fria".

Trots det så är hundar välkomna bara de är kopplade.

 Två ivriga snusrar i snöre samt en barnvagn att ratta...här pratar vi koordinationsförmåga på hög nivå :)


Själv hade jag fullt upp med att hålla ordning på två virriga vättar.

Detta med koppelgående är verkligen inte våran bästa gren... :)


 Bokarna stod i bästa höstfägring!Strax intill parken idkade man trädvård och arboristerna var i full färd när vi passerade.

Alltså, jag känner en väldigt lycka över att inte jag valde det yrket!!!

Där uppe, delvis skymd av stammen syns en av dom.

I nästa topp stod ytterligare en...Tre kilometer senare (då har man gått runt hela parken) så kändes det helt ok och fullt lovligt att gå på Kondis :)


Nu blir det till att fixa till sig - det stundar nämligen arbete denna helg. Inte för att det är något att slå klackarna i taket för men det ger dock lite mat-och-potatis-pengar.


ANNONS
Av Larsson - 13 oktober 2008 13:59


...å det inte bara för att det är måndag. Nä, det hänför sig mera till dagens träning. Den gick fullständigt uruselt :((


Hade sikte på att kunna starta i Eliten nu när vi inte kom med på ngn lägretävling men det går bara sämre och sämre för varje träningstillfälle.

Rutan strular, apporteringsdirigeringen suger och hopp/apport (metall) lämnar mycket övrigt att önska. GAHHH!!!

Har ju inte ens ett fria följ som är värt namnet...


Hundrackar´n är snart sex år och jag har inte lyckats komma längre...

Okej - lite onyanserat - men idag ser jag bara i helsvart!!!


Tror på aga i ett läge som detta. Jo, absolut!

Ska gå in på kammar´n å slå nåt hårt i huvudet på mig själv och upprepa;

Dålig tränare, dålig tränare....


ANNONS
Av Larsson - 12 oktober 2008 19:57


Dagens väder...

... fick klart godkänt. Faktiskt MVG!


Dagens färg...

...sprakande!

På naturen vill säga. Själv klädde jag mig i uppiggande svart :)


Dagens uppdrag...

...var att fota Ymer när han åker häst & vagn!Det här med fotografering...alltså...det är banne mig en hel vetenskap å en förbenat svår konst! Alldeles extra pillimariskt blir det om objektet är ett djur, t ex en hund.


Tänk er då att man - som jag, idag - har;


  • 1 häst
  • 1 hund
  • 1 vagn

och

  • 1 kusk

och alla ska de stå/sitta rätt (å gärna stilla), se naturliga och avslappnade ut, ha blicken riktad åt samma håll  och ... detta vill man gärna att de gör SAMTIDIGT!


Men hur blir det? Jo - en vrider på huvudet, en sitter som en påse nötter, en var tvungen att nagga sig på frambenet (Nej, det var INTE kusken!!)

en tittar upp i himlen, en ser ut som han hade en nära-döden-upplevelse (Nej, inte kusken den här gången heller!)

Eller oxå är det fotografen - i det här fallet; jag - som missar. Det blir en halv häst, en halv vagn eller en halv kusk . Det blir dålig skärpa , det saknas skärpa, det blir motljus, det blir skuggor....


Kort sagt; det blir allt möjligt annat än BRA bilder! ! ! !


Snälla Anna eller Anders; jag behöver HJÄLP!!


* * *


Om nu fotograferingen var mindre framgångsrik så var dagens klickerlektion med Joker desto mer givande.


Han är allt en glad "liten" pålle :))


Vi började med lite kunskapskontroll - dutta och följa target. Inga som helst problem!! Sen påbörjade vi en ny övning - trampa på target (i detta fall en gummimatta) Här blev han lite "het" efter några repetitioner och försökte med hovskrap istället för tramp och det är ju nåt man INTE vill ha, så då bröt vi den övningen för dagen.


Istället tog vi oss an att träna på transportlastning med hjälp av target. Det blev flera mycket bra repetioner där han frivilligt och självmant gick in i vagnen, duttade på target och fick k/b. Belöningen blev lite av jackpot, alltså en näve morotsslantar i en burk och när han som bäst mumsade fick han tillsägelse att backa ut. När han backat och stod nedanför rampen fick han återigen k/b.


Joker har tidigare visserligen  gått in i vagnen men har inte velat stå kvar utan omedelbart backat ut igen. Vid övningen idag blev han snuvad på moroten om han backade ut på eget bevåg och det lärde han sig snabbt!

Mot slutet fick man nästan mota ut honom ur vagnen :)


Nu ska A & P träna själva några gånger och sen ökar vi succsessivt på att han ska stå längre tid i transporten, att bommar kommer på plats och att rampen fälls upp.


Joker är allt en himla trivsam och kul häst att jobba med!Av Larsson - 11 oktober 2008 19:25


Lite regn, lite vind, varmt och otroliga färger! Jag gillar verkligen hösten!!

Iaf nu så här i början. Sen blir det ju bara ett enda mörker... :(


Men idag, som sagt, var det som gjort för spårträning.


Ymers spår:


Vallat upptag

1:a apport redan några meter in på spåret

Över grusväg och 90-grader vinkel direkt på andra sidan

2:a apport i vägkanten

90-grader vinkel in på grusad yta

3:e apport direkt efter vinkel

Övergång till skogsterräng

4:e apport på raksträcka

5:e apport efter rishög

6:e apport i rishög

Över asfaltsväg med 90-grader vinkel ett par meter från vägkanten

7:e apport ganska snart efter vinkeln

spåret fortsatte sen utmed vägen till slutet.

Liggtid: lite drygt två timmar

 


Jag trodde att vallat upptag skulle få honom att slå av på takten och bli lite mer noggran men inte då...Nä, han svarade med att bli ÄNNU ivrigare å nästan lite småförbannad!!

Lite som;


- Men det var då väl själva f-n!!!


Med den inställningen så spårade han iväg som en iller när han väl fick tag i spåret och 1:a apporten lämnades åt sitt öde.

Övergången och 1:a vinkeln gick bra men sen hade han svårt på den grusade vägen. Han jobbade för att lösa uppgiften allt medan bilarna for förbi.

Tog 2:a apporten och vinkeln men sen var det knöligt en bit igen.

Det är nästan så att hans reaktion blir;


- Nää, nu blir det så där klurigt igen...Undras om det inte finns ett enklare sätt att lösa detta?? Måste kolla....


När han väl inser att det inte finns någon "genväg" då tar han sig an problemet. Och löser det!!


Tog 3:e apporten och väl i skogen flöt det på. 4:e, 5:e och 6:e apporten tog han. Jag lägger medvetet spår/apporter i eller genom risiga partier då Ysterkvistaren har en tendens att försöka gena förbi sånt "elände" :)


Han spårade bra fram till asfaltsvägen och där kollade han av åt båda hållen innan han gick över och plockade upp spåret.

Tog vinkeln och 7:e apporten och tuffade på utmed vägen fram till slutet.

Bra jobb, Grabben!!


Trots miss av 1:a apporten och strul på den grusade delen av spåret så är jag jättenöjd med hans arbete!


Till nästa gång måste jag komma på hur jag ska få honom att jobba mera noggrant redan vid upptaget. Uppenbarligen var ju detta med vallat upptag inte den rätta medicinen för honom :))


Gusten fick oxå spåra idag men han fick "bensinstopp" redan efter andra apporten så det var bara att sela av och återgå till bilen. Suck!


Nu blir det lite fika och kanske lite tv-tittande. Om man hittar nåt program som är värt att titta på vill säga - "Stjärnor på is" å sånt trams orkar jag bara inte med!
Av Larsson - 11 oktober 2008 10:55


...Melodikrysset är löst!


Nu bär det av mot spårskogen. Gäller att passa på för nästa vecka börjar älgjakten...huga!

Av Larsson - 7 oktober 2008 17:24


Fortsatte idag att träna Lägg apport och det blev bingo direkt! Tydligen har den lille vätten "jobbat" med detta under natten :))


Nu har vi övat under em och har kommit så långt att han kan gå ut 3-4 meter framför mig och lägga apporten på target. Kanon !!


Började oxå på delen att han från fotposition ska backa runt bakom mig och sen även på själva "utåtbackandet".

Imorgon är tanken att jag även provar själva "tillbakabackandet". Greppar han även den övningen så blir det till att träna alla delarna var för sig, tills han känns säker.


Sen ni, sen är vi framme vid det magiska ögonblicket när allt ska kedjas ihop...men den dagen den sorgen. Nu gäller det att vara flitig och träna delarna först.


Till Gustens stå-på-händer-övning så nyttjade jag idag två stora frigolitskivor. Gick rätt så hyfsat även om han fortfarande inte har riktigt kläm på vad som ger k/b. Men han försöker iaf...han provar & testar å det är ju huvudsaken!!

Ska köra en vända till i kväll och hoppas på att det går upp ett Liljeholmens för den lille gossen!


Båda jyckarna har även gått varsitt spår idag med godkänt betyg.


* * *


Nu blir det middag och sen tror jag att jag ägnar kvällen åt stryktvätten...


Av Larsson - 6 oktober 2008 17:21


Det blev lite träning oxå idag.


Blev så inspirerad av Ezthas Stå-på-händer-trick, så jag är bara tvungen att försöka få Gusten att utföra något liknande.


Första övningen - få honom att backa upp på en tjock kudde -  gjorde vi alltså idag men jag insåg snabbt att det var att starta på en för hög nivå för Gusten. Han känner nämligen ett litet obehag över att ha saker bakom sin rumpa och det resulterade i att han bara satte sig så snart han kände något mot sina bakhasor. Så det blev till att modifiera övningen och det blev istället att bara få honom att röra sig bakåt; en liten bakåtrörelse med ena bakbenet gav k/b. Det här greppade han ganska snabbt och när han inte stötte emot något så gick det riktigt bra!!

Nu ska vi köra detta ett par gånger och sen är min tanke att sakta men säkert köra mot föremål så jag får ett "bakåtklättrande". Tror jag börjar med en skärbräda och sen bygger på successivt. Ska bli spännande att se hur långt vi når!!


Ymer fick öva Sitta fint & hålla groda, Ligga död och ligga på rygg och sen tog vi upp där vi slutade igår med att träna Lägg apport.

Även idag fick Ysterkvistaren bruk för alla sin hjärnceller !! Jag blir faktiskt lite förvånad över att det här blev en sån utmaning för honom men å andra sidan så triggar det mig ännu mer - jag bara måste få till det!! 


Ska ta på mig tänkarmössan ett tag och sen köra en vända senare i kväll så får jag se om bitarna faller på plats.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4 5
6 7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2008 >>>

Gästbok

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Arkiv

Besöksstatistik

RSS

Sök i bloggen

Följ bloggen

Följ Ymer Gusten & Co med Blogkeen
Följ Ymer Gusten & Co med Bloglovin'

Värdering


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se