Ymer Gusten & Co

Direktlänk till inlägg 5 april 2009

BamBam sjuk! (långt inlägg)

Av Larsson - 5 april 2009 15:47


"Utmanaren" gästbloggar idag och det för att ni ska få veta vad som hänt med Bam.


J skriver:

Söndag 22 mars på morgonen fick vi akut köra Bam till Strömsholms djursjukhus och han har legat inne där på deras IVA i 10 dygn.
Här kommer en så kort resumé av hela historien som möjligt:



Sedan ca ett år tillbaka har jag noterat en mycket diffus förändring av rörelseschemat hos Bam. Vi har varit hos 2 vet i Norrköping. Ingen av dem har hittat felet utan var för sig remitterat till Strömsholm.

Första resan dit gick i oktober.



Efter två dagars besök, en ortopedisk undersökning och en magnetröntgen (MR) åkte vi hem med beskedet att det var båda korsbanden som var dåliga. Detta skulle resultera i två stora operationer, sk TPLO, där man sågar itu delar av benen vid knäna och skruvar ihop igen (väldigt enkelt uttryckt).
Efterbehandling skulle vara månaders rehab med simining. Tog kontakt med Norsholms Dj.S som har rehab-avd för att simträna innan op.
Tack och lov, för där reagerar rehab.pers (nämnd som M forts) på att det inte alls stämmer med symptomen hos korsbandsskadade hundar. Deras ortoped (nämnd A forts) kallas in och han hittar inga fel alls på knäna, utan misstänker andra neurologiska störningar.

Ny remiss skickas till Strömsholm för fortsatt utr.
Remissen gick fre v7.

Fredag 20 mars dyker kallelsen upp, till en tid inplanerad till 20 april. Notera alltså att kallelsen dyker upp 2 dgr innan vi akut får åka in. :(


För att återgå till den akuta fasen:


Redan tors 19/3 på kvällspromenaden anar jag att nåt är fel. Jag har med en kamrats glada och ystra husky-tik och hon försöker några gånger studsa upp på Bam för att få igång honom, men ger efter en stund upp. Jag märker ganska snart att nåt är fel på Bam, då han går mycket långsamt, i passgång med krum rygg.
Vänder omedelbart hem och han piggnar till ngt.
På fredagen meddelar dagispersonalen att han varit glad och pigg, så jag andas ut ngt.
På lördagen var vi på långprommis en timme i skogen och vi ser inget avvikande vare sig då eller under resten av dagen. På kvällen går vi för en gångs skull på bio.
Under hela filmen sitter jag med en obehagskänsla om att nåt är fel. När vi kommer hem besannas mina obehagskänslor när han först inte kommer och möter vi dörren. Jag möts av honom med stel gång och tassarna som glider åt sidorna på trägolvet. Vi går en nattrunda och han går snett med rumpan vid sidan om sig men han klarar av att rasta sig som han ska.


Söndag morgon vaknar jag tidigt. Oroskänslan sitter i. Hör honom röra sig på golvet, så jag pustar ut för stunden. Går ner på bottenvåningen och klär mig och ropar på honom för morgonrundan. Han kommer inte.

H berättar senare att Bam har gått fram till trappan, stannat, gått till H och där bara glidit ner på golvet och därefter inte rest sig mer.
Vi bar ner honom på nedervåningen, ringde till Strömsholm och sa att vi var på väg.


Väl där så har han blivit ännu sämre. Kan överhuvudtaget inte stödja på något ben, utan ligger med alla fyra benen spastiskt indragna under sig.
De kör i väg med honom på bår.

Vi förstår både jag och H att prognosen är mycket dålig.


Efterföljande två veckor har ändå givit en markant förbättring, om än långt ifrån bra.
Han kan i dag gå på benen om än mycket vingligt och med lät stöd under magen. Han orkar gå 4-6 minuter, sedan sover han en timme.
Han kan rasta sig som han ska och äter som en elefant. :-)
Han har gått ner ca 4 kg i vikt, så han ser ut som ett vrak, med revbenen, ryggraden och höftbenen rakt u. Hans breda vackra "rottisskalle" är krympt till en unghannes storlek och bakbenen är smala som på en tupp.


Så ,vad var det som hände?
Ja, tyvärr är det ingen som vet.
Trots vanlig slätröntgen, MR, CT, biopsier, blodprov, mm så har ingen något svar.
Det sista provet på en mkt allvarlig och slutligen dödlig nervsjukdom har ännu inte kommit, men det känns inte som att det är det som är felet.
De har sett ett litet diskbråck i halsryggen mellan C5-6, men de anser inte att den skadan kan svara för de allvarliga symptom som varit.

Jag fick till slut vet att sätta in Ronaxan, dvs tetracyklin mot borrelia/erlichia-infektion, trots att proverna var negativa.
Efter hand har jag efter samtal med en bakteriolog på SVA fått reda på att proverna kan vara negativa men att hunden ändå har kliniska symptom.


Min högst egna hemmasnickrade teori om vad som hänt är att han länge gått med sviterna av borrelia/erlichia samt en nackskada som han ådrog sig för ett år sedan på en IPO-träning, och att det till slut blev för mycket.


Hur ser då prognosen ut?
Då ingen diagnos finns går det inte att säga.
De goda nyheterna är ändå att han långsamt blir lite, lite, lite bättre för var dag.
Vi har här hemma bestämt oss för att hantera saken med positiva förtecken och verkligen jobba för att det ska gå bra.
Vi ser en klar skillnad från det att han kom hem i torsdags kväll tills detta skrivs söndag lunch, så detta ger oss kraft och styrka att se det goda i historien.
Mycket rehab, omvårdnad och tillsyn ligger framför oss, men det är det värt!
Då han äter stora mängder cortison idag dricker han som en älg och kissar som en oxå. Pga av detta plus att jag på inga vis vill lämna honom själv på bottenvåningen (han vare sig får eller kan gå i trappor) så har jag flyttat ner på en madrass där nere. Vi går upp mellan 1-3 gånger per natt för att kissa.

Och för att ingen ska fundera, så kan jag meddela att han är en glad och positiv hund, trots att han går som en skröpplig 102-åring. :)


Är det någon där ute som känner till något liknande som kan kasta ett ljus över vad som hänt så mottages detta tacksamt!


Ber nu alla som läser detta hålla alla tummar som går att uppbringa och bara tänka positiva tankar, så ska nog detta gå vägen! :-)


Varma vårhälsningar från J "Utmanaren" och Bam!


* * *


Självklart J,

vi skickar så mycket kraft & energi

vi bara kan ! ! !

 
 
Ingen bild

Helena

5 april 2009 19:52

Åh vad vi håller tummar och tassar här i Hässleholm så att "lilla" söta, fina, rara helt underbara Bambam blir snart bättre.

1000 kramar

 
Pezze

Pezze

5 april 2009 20:48

åhh fy faennn!!!
jag ska föll för BAMBAM då jag "scollade" ett par månader tillbaks o såg detta sötnosen rita/måla!!! :)
hoppas verkligen han tillfrisknar snabbt!!!!:/
hge honom en puss på pannan (mittemellan två ögonen...där det e alltid godast o ge ett puss)

http://humbybumbysknasigavarld.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Karin med Y.D och A

6 april 2009 19:35

Usch vilken mardröm!!
Håller tummar och tänker på Bambam och hans familj, mycket.

 
Ingen bild

Larsson

6 april 2009 20:21

Så bra att ni är med och håller tummar!!!

Tror att Bam känner att vi hejar på honom :)

 
Ingen bild

Utmanaren

7 april 2009 07:46

Ja, det funkar!!
Tänk mer, tänkt mer, för han går klart bättre för var dag!
Sedan igår viftar han på svansen, lyfter den mer när han går och promenerar på med helt annan balans och spänst (eh...?) än tidigare!
Så fortsätt tänk positiva tankar, för det funkar!! :-)

 
Ingen bild

Larsson

7 april 2009 08:38

Utmanaren; Glädjande besked :))

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Larsson - 17 juni 2012 00:54

               Detta, mina vänner & bekanta och nära & kära, blir det sista inlägget i Ymer & Co.   I snart fem års tid har jag skrivit i denna blogg men nu känner jag att det är dax att avsluta. Jag vill från mitt hjärta tacka alla er s...

Av Larsson - 9 juni 2012 22:00

  Hem till mig leder ingen motorväg. Nix, här pratar vi krokig grusväg. Och kör man grusväg så går det ju inte så fort och det är bra för då hinner man se vad som finns vid sidan av vägen. Som rådjur, harar och älgar t ex.   Men ibland får man ...

Av Larsson - 8 juni 2012 11:00

    - Tja! Kan du leken Tafatt? Det går ut på att du springer och vi ska jaga ifatt dej. Fast vi kör en i taget så att du ska ha en chans, he he he     - Du menar så här?       Sen blev det ett kutande och ett springande så de...

Av Larsson - 8 juni 2012 00:00

  "Mitt sommarloooov, vad jätteskönt mitt soooommarlov ska bli..."     Nu sjunger väl inte Grabbarna precis.  Och inte har de lov heller men glädjen de känner över att sommaren är här (det står det iaf i almanackan) det kan man inte ta mi...

Av Larsson - 7 juni 2012 14:00

  Först såg det ut...   så här.   I nästa minut (nåja, kanske inte bokstavligen då ;) såg det ut...     SÅ HÄR ! !     Ohh, vad det blev fint!   Toppar man dessutom med en vätte...   ja, då blir det ju helt makalöst...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7
8
9 10
11
12
13
14
15 16 17 18 19
20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

Gästbok

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Arkiv

Besöksstatistik

RSS

Sök i bloggen

Värdering


Skapa flashcards