Ymer Gusten & Co

Alla inlägg under november 2009

Av Larsson - 16 november 2009 22:14


Efter lördagens kursande så gick större delen av söndagen i vilandets tecken.


Sen frukost, lång promenad, god lunch och sen latade vi oss. Både på längden och på bredden.

Härligt!


Det var först framåt kvällen som det blev lite aktivitet.

För att effektivisera träningen så körde jag Ymer & Gusten samtidigt. Det blev Fritt följ, Läggande/Ställande under gång, Inkallning och Hopp. Nu blev det inte ett regelmässigt Hopp över hinder eftersom vi körde hemma i hallen, utan Gurra fick leka hinder och Ymer fick hoppa. Gick bra det med :)


Quba tränade Bakbensövningar, Gripande och stabilitet i Sitt och Ligg.


Grabbarna Grus övade även in ett nytt trick - Rulla matta. Ymer rullade ut mattan och Gurra rullade ihop den!

Himla fiffigt trix. Nu kan ju jag få hjälp med städningen :)

 

Och efter träningen så var söndagen slut.


Idag har inte heller flitens lampa lyst, om jag säger så. Vi har mest bara "varit". Faktiskt ganska skönt såhär på en måndag :)


Till dagens promenad passade jag på att "låna in" några hundar så det blev totalt sex (!!) hundar & jag som strövade runt i skogen. Förutom mina jyckar så var det Kejla ( bästa schäfern i stan, om ni frågar Gurra ;) och Mini (hon med örat om ni kommer ihåg) och Hicka. Hicka är också en schäfer men en äldre variant. Hon är pigg i benen men hör inte ett kvatt! Tur då att jag kunde skicka övriga hundar och "hämta" henne när hon blev efter.

Kul att se hur hon då verkade "vakna till" och liksom Jonas Gardell i berättelsen om sin mormor säga;

- Jasså, är det HÄR ni är!

 

Det är trots allt nåt väldigt charmigt över gamla hundar :)

 

Besök hos massören har det också blivit idag. Den kvinnan kan verkligen göra underverk. Jodåminsann!

Inom loppet av en timme hade hon fått mig att anta en längd av minst 1,80 (mot normala 1,64) samt att hon trollade fram en hals. (jag måste ha gått runt och sett ut som Herr Skalman den senaste tiden..)

Dessutom är hela min kropp nu märkligt avslappnad. Har gung i knäna, en halvt "påtänd" blick och känner en stark lust att gå loss på några oljefat.... Groovy!! :)

 


 

 

 

 

ANNONS
Av Larsson - 14 november 2009 18:45


...hur vettigt är det?


Egentligen...


Sänghalmen får man överge i gryningen. Man vistas delvis utomhus i gråkallt regndrypande väder eller i ouppvärmt ridhus. Man vadar i lera och blir lortig ( eller på ren svenska; s k i t i g ! ) från topp till tå. Hundarna blir än värre!!

Man livnär sig på byxvarmt kaffe och pizzan får man äta utan bestick. 


Ja, hur vettigt det är, det vet inte jag. Jag vet bara att det är vanvettigt kul! :))


Nu blev det ingen sopsorteringsträning utan vi fokuserade på följaövningar/fritt följ och lek.


  

Anders hade en kort genomgång om bl a belöningsteknik och sen blev det grupparbete med träning av en hund i taget. Ett jättebra upplägg!


Hundarna gjorde ett gott jobb idag, Quba allrahelst, som inte tidigare tränat i en sån miljö. Ymer som faktiskt samlade ihop sin ystra kropp på rekordtid och Gurra Aktersnurra som arbetade både glatt, fort och stundtals väldigt fokuserat. Duktiga, duktiga Grabbar!!

 

Nu har jag sanerat hundarna, mig själv, badrum och hall. Jag har utfordrat hundarna och mig själv.

Nu blir det soffan för resten av kvällen!


 

 

 

ANNONS
Av Larsson - 13 november 2009 19:58


...som idag fyller månader. 10 stycken närmare bestämt! Grattis på dig, mattes lilla knähund ;)


I present fick Qubapojken en endagarskurs. Jodå, han & jag ska imorgon bli duvade av Anders Lundberg (han med den sopsorterande kelpien Faxe) Det ska bli spännande!


Kan ju vara att Quba visar fallenhet för detta med återvinning. Han kanske blir vanvettigt miljömedveten och toppar sin karriär som chef för den lokala sopstationen!

Ja, ni hör - det är ju ingen hejd på min tro att han kommer att bli något stort!! ;)


Grabbarna ska också följa. De har väl inte sopor som sitt största intresse men det kanske blir ändring på det efter imorgon.

Ah, jag ser verkligen fram mot att slippa gå med soppåsen hädanefter :)

Av Larsson - 13 november 2009 11:56


...jag har trillat dit. Och det REJÄLT!!


Jag är nämligen lite småkär :)


Jodå, så är det. Och föremålet för min beundran är en...


HÄST!

 

Hur är det möjligt?! Jag har ju aldrig varken sysslat eller intresserat mig för dessa djur. Visst -  jag har provat att "åka" häst några gånger men...nä, det har aldrig sagt "Klick".


Förrän nu!!!


Jag läser bloggen Häst & Hund och det var där jag såg honom och jag föll PLADASK!!!


Nu har jag sån tur att jag får visa några foton av honom och inte bara det, hans matte, Ann-Louise har även skrivit lite om honom. (Tack snälla Ann-Louise, för att du ville gästblogga!)

 

Jag säger bara: SE & NJUT!


  


  


  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ann-Louise skriver;


Loke heter egentligen Friskus och är en 5 år gammal dölehingst från Norge.
Friskus "Loke" är e: Dalasvarten u: Svartstjerna ue: Stalheimblaesen
 
Jag hittade honom på en annons i fjol på hest.no. Egentligen skulle jag inte ha någon mer häst men kikade på sidan av ohejdad vana. Jag hade kikat runt åt en kompis som letat häst och sedan hade det blivit en "ful vana". Det var aldrig någon som föll på läppen - tack och lov för det - tills Loke dök upp i bakgrunden på en bild. Det var två dölehingstar som skulle säljas snabbt. Det bara klack till i mig. Honom SKA jag ha. Sprang till telefonen, kastade mig över den och ringde. Jag var samtal nummer två....
 
Den förste som ringde var en man från Bergen som skulle komma och kolla på honom veckan efter. Jag skulle få vänta och se om han inte ville ha honom. Jag trodde jag skulle dö. Jag vandrade runt som en tonåring med olycklig, obesvarad kärlek där hjärtat VÄRKER. Sen gjorde jag en rövare, den andra backade ur och jag kunde ge mig av till Norge och hämta honom.
 
Han fanns i Veitastrond, ute vid kusten norr om Bergen. I den mest makalösa fjordmiljö med glaciärer stod han.
Den ursprunglige ägaren (domare för dölehäst) hade fått cancer och sedan dött. Hans bror hade ärvt hästarna och han var ingen hästman. Han hade haft dem ett tag men insett att det inte gick.
Jag var så "kär" och uppspelt att jag först när jag kom fram funderade; tänk om vi inte får honom på transporten.... Han var i stort sett ohanterad, han hade slitit sig när mannen skulle försöka leda honom och hade knappast varit av gården och absolut inte varit ute och rest.
 
Ombord kom han och hem kom han. Han stod som ett ljus i transporten. T.o.m när en av mina kompisar skulle hålla i skötardörren och den blåste igen så att det small och hela transporten skakade stod han helt lugnt. Jag öppnade dörren och där tittade Loke ut med munnen full av hö rofyllt tuggande.
 
I början var han ganska "skrämmande". Blängde under lugg, ruskade, stötte med bogen kändes som om han testade mig. Eftersom jag inte visste vad han tänkte så struntade jag i honom.  Jag hade dock med mig något som stack ut någon meter bakom mig (pinne eller så) om jag var tvungen att vända ryggen åt ifall att.....
 
I början när jag skulle leda honom så ruskade han och vevade med frambenen så han nästan höll på att ramla. Tryckte på. Gubben skulle ta bilder och var så rädd att han klättrade upp i grävskopan. 
En dag släppte jag honom på ridbanan. Han blängde på mig från änden av ridbanan, ruskade på sig, tog fart och gjorde en rejäl rusch rakt emot mig. Jag stod kvar. Han stannade några decimeter ifrån mig. Jag klappade och gav honom godis. Han gjorde så två gånger till med samma resultat och sedan har han varit som förbytt. Nu i efterhand kan jag ju undra om det var så tillrådligt he, he,  men det gick ju bra. Man vill ju inte förstärka ett sånt beteende eller hur ;-)  Det var som att vända i en hand. Han har ALDRIG mer gjort minsta tendens, snäll som ett lamm, snäll att leda. gosig helt perfekt. Jag tror att det var bara en koll och se om jag var pålitlig.....  
 
Han stämmer in på beskrivningen av dölehästen; Kall i huvudet och het i kroppen.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
Jamen, ni förstår väl "...Kall i huvudet och het i kroppen"..uj, uj, uj!
Det var nog en nedrans tur att A-L såg honom först. Annars hade jag slagit till DIREKT! Å hur skulle det sett ut om jag utökat djurskaran med en häst??? Jag som redan har problem med att få plats med Quba i bilen :)

Av Larsson - 12 november 2009 19:02


Det var inte mycket julstämning över marknaden. Inte om man såg till vädret iaf, snålblåst och bara nån yttepytte plusgrad. Och faktiskt inte inomhus heller även fast det salufördes både tomtar och halmbockar. Nä, jag vill nog stryka ordet "jul" och nöja mig med "marknad". Därmed inte sagt att det inte fanns mycket fint att titta på.

Och shoppa! :)


  

Taxinge Slott, även kallat "Kakslottet"


   

Som sagt, där fanns olika varianter av tomtar...


   

och halmbockar. Här i modell Kingsize!


   

Även rufsiga, stickiga kransar fanns att köpa.


   


Är man på Taxinge Slott då MÅSTE man fika. Jo, så säger lagen!

Men idag var jag ovanligt karaktärsfast och motstod de frestande tårtorna och valde istället den "slanka linjen" (!!!)

Måste ju tänka på att jag snart ska ikläda mig bikini ;)


Av Larsson - 12 november 2009 13:03


...älg :(


Naturligvis dök hon upp idag bara för att jag lämnat kameran hemma. Stod där stor å grann å mycket stilla...grrr!!!

Eller ja, alltså hon var ju fin att titta på men jag vill ju ha henne på B I L D!

*stampar ilsket med foten*


Jag vill ju så gärna ha egentagna bilder på "the big five". Ni vet - björn, varg, älg, lo och...och...KO! :) men det verkar vara svårt.


Måste smida nån sorts plan.


Men först; Mot Julmarknaden! (å nu ska banne mig kameran med!!)

Av Larsson - 11 november 2009 15:56


Igår var det kurs - Förberedande tävlingslydnad, del I. Det skadar aldrig att fräscha upp kunskaperna i detta ämne och framförallt gör det gott för hundarna att träna i "kursmiljö".


Det var samma Fröken som på spårkursen och lika glad var hon denna gång! :)


  


Vi gick igenom och övade Bakbenskontroll, Omvänd lockelse och Fokus.


  

Här visar Fröken hur man kan kvalitetssäkra Sitt genom omvänd lockelse inför intresserade deltagare.


Vissa deltagare verkade dock behöva ha extra träning i detta med att hålla fokus...


Nu får jag kaffefrämmande. Återkommer....  


*Kort stund senare...typ 2,5 timme!!*

 

Nu är jag åter. Det var Pensionatsföreståndarinnan som kom på besök. Med sig hade hon Quba. Åhh, va roligt att träffa honom igen!! Vi har ju inte setts sen...sen igår ;)


Men nu - åter till kursen.


Som sagt, vissa deltagare skulle nog ha behövt en extra lektion i detta med fokus & koncentration!


  

- Å vad gör du? Leker glasögonorm eller...?!?!


Efter genomgång (och fika!) gick alla ut för att träna. Vi var i stort samma gäng som på spårkursen. Alltså; Ojoj, Putte Phu, Prinsen och Quba. Nya för denna gång var Vicky och Minna. Minna var svart och enligt hennes matte var det Briardblod i hennes ådror. Jag tror hon hade nåt helt annat i ådrorna...

När hon kom, eller rättare sagt, f l ö g in så var hon misstänkt lik en heliumballong :) Sicken charmig jycke!!!


Jag som gillar utmaningar gav mig direkt på att försöka få henne på bild... å ja, på EN bild av hur många som helst, så går det att se hur hon ser ut.


   

- Tjena! Minna här. Shabby Chick, det e min stil de´! 


Alla var duktiga och tränade & övade under överinseende av Fröken.

Quba han skötte sig bra. Det är detta med Bakbenskontroll - där har inte polletten riktigt ramlat ner ännu.

Tror han måste få stödlektioner i ämnet Anatomi ;)


Gusten och Ymer fick också vara med. Även om Gurra tyckte det var fåniga övningar så han dök upp först när det var rast :)

Ymer däremot, tränade lite olika moment och utmanades med MYCKET störning som han fixade galant!

Min bästa lille vätte!! Kanske att vi ska ta upp detta med lydnad? Det skulle ju visst vara plättlätt... ;)

 

 

Av Larsson - 9 november 2009 17:34


Tog med kameran idag när jag gav mig ut i skogen. Tänkte att om nu älgarna skulle dyka upp, ja då skulle jag vara redo!

Jag tog ju givetvis inte bara kameran - Grabbarna Grus + Quba fick ju också följa.


Så gick vi då där i Storskogen. Hundarna glatt skuttande och jag med kameran i "färdigställning",  beredd att "skjuta" om läge skulle uppstå.


Å vi gick....å vi gick...


  

Ingen älg i sikte...


- Gurra, ser du nån älg?

  

- Nix!

 

- Ymer, ser du nån då?

  

- Älg så du...nähädu, INGA älgar...

 

- Men Quba, du då?

  

- Jasså...du vet inte riktigt...lite osäker... Inte följt med på lektionerna kanske??...Tonåringar!!!Vi gav upp det hela och gick över på att köra lite noslekar.


Först lekte vi "Sök ock du skola finna..."

 

Den går till så att man tar ett antal bollar...

  

...t ex fyra tennisbollar. Sen springer man runt i skogen och gömmer bollarna.


Sen tar man en vätte...

  

... och sätter på honom ett skynke och sen låter man vätten leta reda på bollarna!


  

- Se, så den lille vätten letar!Vaddå?

Ser ni inte vätten??

Men...TITTA NOGA!


  

DÄR är han ju!!!Quba letade inga bollar. Nä, han fick spåra istället.

Dryga timmen gammalt spår, 4+slut, två 90-graders vinklar (i övrigt var det bara "böjar") och en svårighet till; en bit av spåret gick på hårt underlag.


Hur det gick?


Jaa, vad ska jag säga...annat än: Han är banne mig bara bäst!!!! :)

 
Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6 7 8
9
10
11 12 13 14
15
16
17
18 19
20
21 22
23
24
25 26 27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Gästbok

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Arkiv

Besöksstatistik

RSS

Sök i bloggen

Följ bloggen

Följ Ymer Gusten & Co med Blogkeen
Följ Ymer Gusten & Co med Bloglovin'

Värdering


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se