Ymer Gusten & Co

Direktlänk till inlägg 16 oktober 2011

Jag anar ugglor...

Av Larsson - 16 oktober 2011 21:23


Grannen har en vän som jobbar för Viltjouren. Det är en ideell organisation som har till uppgift att ta hand om skadade/sjuka vilda djur och där så är möjligt, svara för rehabiliteringen  så att de kan återföras till naturen.


Man måste verkligen beundra hängivenheten hos dessa personer som helt utan ersättning, ständigt är i jour för att åka runt och undsätta djur som råkat illa ut.


En S T O R eloge till dem! 

 

Är det så att ni har en skvätt pengar som ligger och samlar damm så är jag säker på att Viltjouren skulle bli glada över en liten donation! ;)


Som sagt, Grannens vän fick häromdagen åka till en söderförort till Stockholm där man hittat en rovfågel liggandes på rygg på marken.


Det visade sig vara en liten pärluggla. Nu var den här inte mindre än pärlugglor i gemen, nejdå, de blir nämligen inte större än "liten"!



Bakifrån ser den ju relativt stor ut men...



här syns det ju tydligt att det handlar om en yttepytteliten uggla!



Men även om den är liten till storleken råder det ingen tvekan om att det är en rovfågel. Kolla bara klorna! Sylvassa, är bara förnamnet!!


 

Titta såååå vacker den är!  Och fjäderdräkten var så mjuk, så mjuk! Kunde nästan inte få nog av att stryka den över ryggen.


Oklart varför den låg stilla på marken, den verkar inte ha något vingbrott eller liknande. Det kan vara så enkelt att den krockat med någonting (glasruta, ledning e dyl ) Hursom, den kommer att hållas under observation några dygn, matas med uppblött köttfärs och sen hoppas man att den kan återvända ut i det fria.


Och det hoppas jag också och säger; Lycka till då lilla muggla :)

 

*

Pärluggla;

Kroppslängd 24-26 cm, vingspann 53-60 cm, beskrivs ha ett "överraskat" utseende,  vikt hane 100 gr, vikt hona 160 gr, bygger ofta bo i ihåliga träd, häckar oftast bara en gång per år, lägger 2-7 ägg som ruvas i 27 dygn, den tar små bytesdjur, särskilt sork, men även småfåglar och den jagar nästan uteslutande med hörseln. Dess flykt är tyst, rak och snabb.

 
 
Anna

Anna

17 oktober 2011 08:25

Å vad fin! Ugglor är verkligen häftiga. Hemma hos mina föräldrar bor det kattugglor i trädgården. I somras var det ett gäng ungar som härjade runt :)

Hittade en vuxen uggla en gång som fastnat med benfjädrarna i taggtrådsstängslet. Den stackaren hängde upp och ner i ena benet. Pappa och jag lyckades klippa loss den och den gav sig iväg utan några bestående men som tur var :)

http://www.stubbochsvans.webs.com

Larsson

17 oktober 2011 20:26

Jaa, urhäftiga! Ser sådär naturligt onaturliga ut :)

Tur att ni kunde rädda kattugglan! Bra att kunna vara sin egen viltjour :)

 
Irene

Irene

17 oktober 2011 08:37

Oj vilka häftiga bilder! Och nu blir jag nästan lite avundsjuk; jag vill också få klappa en mjuk liten muggla.

http://vastgotaspetsochtradgard.blogspot.com

Larsson

17 oktober 2011 20:22

Önskar sååå att du får tillfälle till någongång för det var en MÄKTIG känsla!!!!
(jag vet, det blev många utropstecken men det hade LÄTT kunnat varit en bunke :)

 
Ingen bild

A-K

17 oktober 2011 09:18

Det börjar likna Från A till Ö mer och mer på alla möjliga sätt, bokstäver och ugglor alltså :) Är du säker på att din näsa inte brukar växa ut med jämna mellanrum?

Larsson

17 oktober 2011 20:18

Hahaha, kanske ska byta namn till Hedvig Pomperipossa...utifall att näsan skulle växa ut, menar jag ;)

 
Ingen bild

Jasmine

17 oktober 2011 23:04

Tänkte bara berömma din underbart härliga blogg! Jag är en såndär smygis.. som bara smyger in här ibland och läser o tittar på dina fantastiska bilder. Mest för att bli på gott humör.

Länken fick jag av kära mor (Dagny Olsson)... o jag har ju sett den där lilla killen med kola i fickan nån gång när jag varit i Olsbo ;)... Det ryktades om att han var rätt förtjust i Fanny på den tiden...

Larsson

18 oktober 2011 14:44

Hej Jasmine!
Först säger jag Tack! till de snälla orden om min blogg! Kul att du tog dig tid att skriva en hälsning. Det är SÅ roligt att få ett namn på de som "hälsar på" här på bloggen.

Jo, nog var Gurra förtjust i Fanny alltid. Tror även Ymer tyckte hon var en riktig pingla :)

Hälsa de jag känner där uppe på de nordliga breddgraderna!

 
Sara

Sara

18 oktober 2011 02:07

Åh vad vacker den var. Verkligen viktigt jobb. Speciellt rovfåglar finns det väl många som är utrotningshotade?

http://www.estetisk-tandvard.se

Larsson

18 oktober 2011 14:25

Hej Sara! Ja, den var som ett riktigt konstverk. Ett levande sånt!

Nu är inte rovfåglar min bästa gren, det måste jag erkänna, men som jag förstått så ser det betydligt ljusare ut för dessa fåglar nuförtiden. Verkar som många av de program och räddningsaktioner som olika organisationer har bedrivit under många år har haft stor framgång. Och det är ju glädjande!

 
Nathalie Jones

Nathalie Jones

24 oktober 2011 03:32

MEN VAD ÄNDA IN I GLÄDHETASTE! NU, efter att ha följt din blogg sen tidernas begyunnelse genom bloglovin.com så ser jag att det har missats en massa inlägg?!

Bland annat detta underbara inlägg om ugglor. Jag tror jag får en liten tår i ögat nästan när jag förstår hur mycket underbarheter, supergoa spetsar. snygga schäfrar jag har missat ;)

http://NattaJones.Blogg.Se

Larsson

24 oktober 2011 08:45

VA?! Menar du att allt inte dyker upp på bloglovin.com?? Att många av mina alldeles överkloka och superintressanta inlägg inte får den uppmärksamhet de förtjänar???
SKANDAL!!!

 
Natta Jones

Natta Jones

28 oktober 2011 08:24

Ja det är sannerligen en skandal Larsson! Haha!

http://NattaJones.Blogg.Se

Larsson

28 oktober 2011 14:28

Hmm...nu är jag inte riktigt med här - var finns den omnämnda skandalen? Vad har jag missat??

 
Ingen bild

Larsson

28 oktober 2011 20:20

Men vid alla Amalior, ibland är jag mer än lovligt blond!!!!!!! *skakar klentroget på huvudet*

Du NattaJones; glöm den där frågan om skandalen! Jag vet nu PRECIS vilken du åsyftar. Fattas bara annat eftersom det var jag som slog på stortrumman...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Larsson - 17 juni 2012 00:54

               Detta, mina vänner & bekanta och nära & kära, blir det sista inlägget i Ymer & Co.   I snart fem års tid har jag skrivit i denna blogg men nu känner jag att det är dax att avsluta. Jag vill från mitt hjärta tacka alla er s...

Av Larsson - 9 juni 2012 22:00

  Hem till mig leder ingen motorväg. Nix, här pratar vi krokig grusväg. Och kör man grusväg så går det ju inte så fort och det är bra för då hinner man se vad som finns vid sidan av vägen. Som rådjur, harar och älgar t ex.   Men ibland får man ...

Av Larsson - 8 juni 2012 11:00

    - Tja! Kan du leken Tafatt? Det går ut på att du springer och vi ska jaga ifatt dej. Fast vi kör en i taget så att du ska ha en chans, he he he     - Du menar så här?       Sen blev det ett kutande och ett springande så de...

Av Larsson - 8 juni 2012 00:00

  "Mitt sommarloooov, vad jätteskönt mitt soooommarlov ska bli..."     Nu sjunger väl inte Grabbarna precis.  Och inte har de lov heller men glädjen de känner över att sommaren är här (det står det iaf i almanackan) det kan man inte ta mi...

Av Larsson - 7 juni 2012 14:00

  Först såg det ut...   så här.   I nästa minut (nåja, kanske inte bokstavligen då ;) såg det ut...     SÅ HÄR ! !     Ohh, vad det blev fint!   Toppar man dessutom med en vätte...   ja, då blir det ju helt makalöst...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Gästbok

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

Tidigare år

Arkiv

Besöksstatistik

RSS

Sök i bloggen

Värdering


Ovido - Quiz & Flashcards